Närbild på glad tjej, porträtt.

Trygghet

Får jag spela musik i min lägenhet? Hur sent får jag duscha? Är det okej att grannens tv överröstar min? Vad gör jag om min nattsömn blir störd hela tiden?

I ett flerbostadshus bor människor med olika vanor och dygnsrytm, vilket ibland kan leda till att någon blir störd. Enligt hyreslagen bör du "skäligen tåla" vissa tillfälliga störningar, men det finns inga regler eller tider för när det är tillåtet att ha hög musik, festa eller spola vatten. Det som gäller är helt enkelt hänsyn och sunt förnuft.

Om någon av dina grannar är högljudda är det bra om du först pratar med personen. Blir det inte bättre ska du anmäla detta till oss. Dagtid kontaktar du områdesansvarig, efter kontorstid ringer du Trygghetsjouren på 013-14 84 44. Vid anmälan måste du uppge namn och telefonnummer men vi lämnar aldrig ut dessa uppgifter till den som har stört. Trygghetsjouren åker till platsen för att kontrollera läget och prata med den störande grannen. Alla händelser, även de som inte kan bekräftas, rapporteras till oss. Upprepade eller allvarliga störningar kan leda till uppsägning av hyreskontraktet.

Hemförsäkring

Nu när du har ett eget hem behöver du en bra hemförsäkring som ger dig ett skydd om du skulle råka ut för till exempel en brand, vattenskada, inbrott eller någon annan oförutsedd händelse. Du som bor hos Studentbostäder kan teckna en förmånlig försäkring hos Länsförsäkringar Östgöta.

Vart vänder jag mig?