Studenter sitter och lyssnar på lektion, porträtt.

Så fungerar det

Registrera dig

För att kunna söka bostad hos oss ska du vara registrerad i vår bostadskö. Det kan du göra redan innan du har blivit antagen till Linköpings universitet, från det år du fyller 17 år. Registrera dig här redan idag. Det tar bara några minuter och i fortsättningen loggar du enkelt in med ditt personnummer och lösenord.

Köpoäng

Så snart du har registrerat dig börjar du samla poäng, en per dag. Det enda du behöver tänka på är att hålla din köplats aktiv genom att logga in på Mina sidor minst en gång i halvåret. Ditt användarkonto och dina poäng är personliga och kan inte överlåtas till någon annan person. Om du har barn som ska bo tillsammans med dig kan du få 300 extra köpoäng. Visa upp familjebevis från Skatteverket alternativt ett motsvarande internationellt dokument översatt till engelska eller svenska. Observera att du inte kan söka korridorrum med extrapoängen.

Bostad direkt

Under rubriken bostad direkt publiceras bostäder som hyrs ut med kort varsel. Här är det "först till kvarn" som gäller, oavsett köpoäng. Om du ser en bostad direkt bland lediga bostäder ringer du 013-20 86 60.

Intresseanmälan

När du har fått ditt antagningsbesked till Linköpings universitet kan du börja göra intresseanmälningar på bostäder, som mest på fem samtidigt. Intresseanmälningarna går inte att rangordna, så de bör alla vara likvärdiga för dig. Lediga bostäder publiceras under perioderna söndag kl. 09.00-torsdag kl. 09.00 samt torsdag kl. 09.00-måndag kl 09.00. När publiceringsperioden är över fördelas de efter köpoäng.

Erbjudanden

Om du har flest poäng av de som gjort intresseanmälan på en bostad, får du ett erbjudande via e-post och på Mina sidor. Här finns även kontaktuppgifter till den som kan visa lägenheten, vilket vanligtvis är den personen som bor i bostaden just nu. Du har sedan fyra dagar på dig att tacka ja eller nej. Det gör du enklast genom att klicka i svarslänken under erbjudandet på Mina sidor. Om du tackar ja till den bostad som du har blivit erbjuden länkas du automatiskt vidare till sidan "Teckna avtal". Du behåller dina köpoäng om du tackar ja till en bostad. Om du inte svarar på erbjudandet i tid, innebär det att bostaden går vidare till en annan sökande. Efter fem "nej tack" inom ett år nollställs dina köpoäng. Du kan bara ha ett erbjudande i taget. Det innebär att om den person som står först i kön redan har ett erbjudande går det nya erbjudandet till personen som står näst i kö.


Genom att du tackar ja till ett erbjudande har du ingått ett avtal med oss om att hyra bostaden. Om du ångrar att du har tackat ja till en bostad ska du omedelbart kontakta oss.

Hyresgäster som bott kortare tid än tre månader prioriteras inte vid flytt mellan samma bostadstyp. Vi prioriterar heller inte byten mellan samma bostadstyp om avtalsdatumet är samma för de båda bostäderna.​ Om du är antagen till Linköpings universitet för första gången och idag är bosatt utanför Linköpings kommun har du förtur på lediga korridorrum i augusti, september och oktober.

Teckna avtal

Du som har svensk e-legitimation kan teckna ditt hyresavtal med oss direkt på nätet – snabbt och smidigt. Att skaffa e-legitimation tar bara några minuter och du kan sedan använda den för att exempelvis skriva under avtal och göra transaktioner hos flera andra myndigheter och företag. E-legitimation – eller Bank ID som det kallas hos vissa banker – utfärdas av de flesta vanliga bankerna samt av Telia. Om du har en internetbank loggar du in på den och laddar ner din e-legitimation där, utan kostnad.

Om du inte har svensk e-legitimation kan du kontakta oss så skickar vi ett hyresavtal till dig. Detta ska skrivas under och skickas tillbaka till oss i två exemplar tillsammans med kopia på giltigt studieintyg eller antagningsbesked. Du är naturligtvis också välkommen till vårt kontor för att ordna med ditt avtal.

 

Plats för bilen, cykeln och andra prylar

Behöver du parkering för bilen, cykeln eller kanske extra förrådsplats? Hör av dig till oss så kan vi berätta mer om vilka alternativ som finns i just ditt område.

 

Läs mer