Studenter sitter och lyssnar på lektion, porträtt.

Så fungerar det

Registrera dig

För att kunna söka bostad hos oss ska du vara registrerad i vår bostadskö. Du kan registrera dig redan innan du har blivit antagen till Linköpings universitet, från det år du fyller 17 år. Registrera dig här redan idag. Det tar bara några minuter och i fortsättningen loggar du enkelt in med ditt personnummer och lösenord alternativt med BankID.

Köpoäng

Så snart du har registrerat dig börjar du samla poäng, en per dag. Det enda du behöver tänka på är att hålla din köplats aktiv genom att logga in på Mina sidor minst en gång i halvåret. Ditt användarkonto och dina poäng är personliga och kan inte överlåtas till någon annan person. Har du barn som ska bo tillsammans med dig kan du få 300 extra köpoäng. Visa upp familjebevis från Skatteverket eller ett motsvarande internationellt dokument översatt till engelska eller svenska. Observera att du inte kan söka korridorsrum med extrapoängen.

Bostad direkt

Under rubriken Bostad direkt publiceras bostäder som hyrs ut med kort varsel. Här är det först till kvarn som gäller, oavsett köpoäng. Om du ser en Bostad direkt bland lediga bostäder ringer du 013-20 86 60.

Intresseanmälan

När du har fått ditt antagningsbesked till Linköpings universitet kan du börja göra intresseanmälningar på bostäder, som mest fem samtidigt. Intresseanmälningarna går inte att rangordna, så de bör alla vara likvärdiga för dig. Lediga bostäder publiceras löpande och fördelas efter köpoäng.

Erbjudanden

Har du flest poäng av de som gjort intresseanmälan på en bostad får du ett erbjudande via e-post och på Mina sidor. Du får då även kontaktuppgifter till den som kan visa lägenheten, vilket vanligtvis är befintlig hyresgäst. Du ser hur många dagar du har på dig att tacka ja eller nej till bostaden i erbjudandet som skickats till dig. Det gör du enklast genom att klicka i svarslänken under erbjudandet på Mina sidor. Om du tackar ja länkas du automatiskt till sidan Teckna avtal. Tackar du ja till en bostad behåller du dina köpoäng. Svarar du inte på erbjudandet i tid går bostaden vidare till en annan sökande. Tackar du nej till fem erbjudanden inom ett år nollställs dina köpoäng. Du kan ha ett aktivt erbjudande i taget. Om den som står först i kön redan har ett erbjudande går det nya erbjudandet till nästa sökande i kön.


När du tackar ja till ett erbjudande har du ingått ett avtal om att hyra bostaden av Studentbostäder. Om du ångrar dig ska du kontakta oss omedelbart.

Har du bott hos oss kortare tid än tre månader prioriteras inte din intresseanmälan vid flytt mellan samma bostadstyp. Vi prioriterar inte heller byten mellan samma bostadstyp om avtalsdatumet är samma för de båda bostäderna.​ Om du är antagen till Linköpings universitet för första gången och idag är bosatt utanför Linköpings kommun har du förtur på lediga korridorsrum i augusti och september. Läs mer om viktiga datum och uthyrningsregler. 

Teckna avtal

Du som har svensk e-legitimation eller Bank ID kan snabbt och smidigt teckna ditt hyresavtal med oss direkt på nätet. Det tar bara några minuter att skaffa e-legitimation och med den kan du skriva under avtal och göra transaktioner hos flera andra myndigheter och företag. E-legitimation eller Bank ID utfärdas av de flesta vanliga banker och av Telia. Om du har en internetbank loggar du in på den och laddar ner din e-legitimation kostnadsfritt.

Om du inte har svensk e-legitimation kan du kontakta oss så skickar vi ett hyresavtal till dig. Det ska skrivas under och skickas tillbaka till oss i två exemplar tillsammans med kopia på giltigt studieintyg eller antagningsbesked. Du är naturligtvis också välkommen till vårt kontor för att ordna med ditt avtal.

Plats för bilen, cykeln och andra prylar

Behöver du parkering för bilen, cykeln eller kanske extra förrådsplats? Hör av dig till oss så kan vi berätta mer om vilka alternativ som finns i just ditt område.