Glad student kramar om en boxningsäck, porträtt.

Att flytta

Flytta in

Grattis till ditt nya hem! Så här funkar det när det är dags att flytta in:

Hämta nycklar

Nycklarna till lägenheten hämtar du på vårt kontor på tillträdesdagen efter kl. 12.00 eller, om detta är en helgdag, följande vardag efter kl. 12.00. Se till att ha ditt hyresavtal och din legitimation till hands. Om du har signerat avtalet med BankID så hittar du ditt avtal på Mina Sidor. Du behöver inte skriva ut avtalet utan kan visa ditt nedsparade avtal från t.ex. mobil eller annan enhet.

Det går naturligtvis bra att hämta nycklarna vid ett senare tillfälle om du önskar. En nyckel kan du ta emot från utflyttande hyresgäst, den andra måste först lämnas in på vårt kontor så att vi ser att alla nycklar finns. Saknas det nycklar kan vi behöva göra ett kostsamt låsbyte. Om du skickar någon annan att hämta ut dina nycklar måste den personen ha med sin egen legitimation samt en fullmakt från dig. En fullmakt hittar du till höger på denna sida. Skriv ut och fyll i!

P-tillstånd under flytt

Under inflyttningen kan det vara bra att kunna parkera vid porten eller inne på gården. För detta behöver du ett parkeringstillstånd som du kan hämta på vårt kontor. Tillståndet gäller dock inte för parkeringsplatserna i området.

Är det städat?

När du flyttar in ska lägenheten vara ordentligt städad av tidigare hyresgäst. Om detta inte är gjort eller om städningen är dåligt utförd ska du kontakta oss direkt, så gör vi en städbesiktning. Anser vi att lägenheten är ostädad anlitar vi en städfirma och debiterar föregående hyresgäst alla kostnader. Tänk på att kontakta oss samma dag som du hämtar ut nycklarna och innan du har flyttat in alla dina saker! Om du flyttar in tidigare än tillträdesdagen innebär det att du samtidigt accepterar bostadens skick.

Hitta i området

På Mina sidor, under boendeinfo, hittar du detaljerad information om just ditt område, bland annat en karta, var din tvättstuga finns samt viktiga telefonnummer.

Flytta ut

Det är mycket att tänka på när man ska flytta ut från sin bostad, till exempel adressändring, eftersändning av post, hantering av nycklar och flyttstädning. Här är en checklista som hjälper dig att komma ihåg det mesta.

Uppsägning

Uppsägningstiden är en kalendermånad för korridorrum och två kalendermånader för lägenhet. Kalendermånad betyder att uppsägningstiden räknas från och med den sista dagen i månaden. Flyttar du inom Studentbostäder så halveras uppsägningstiden.


Du som har svensk e-legitimation kan säga upp ditt hyresavtal med oss direkt på nätet – snabbt och smidigt. Att skaffa e-legitimation tar bara några minuter och du kan sedan använda den för att exempelvis skriva under avtal och göra transaktioner hos flera andra myndigheter och företag. E-legitimation – eller BankID som det kallas hos vissa banker – utfärdas av de flesta vanliga bankerna samt av Telia. Om du har en internetbank så loggar du in på den och laddar ner din e-legitimation där, utan kostnad.


Om du inte har svensk e-legitimation kan du istället fylla i och skicka en uppsägningsblankett till oss. Blanketten hittar du i rutan till höger. Du är naturligtvis också välkommen att kontakta eller besöka vårt kontor för att ordna med din uppsägning.


Adressändring

När du byter bostad är det viktigt att göra en flyttanmälan till Skatteverkets webbplats​ för att post från myndigheter ska komma till din nya adress. Du måste själv göra en anmälan om ändrad adress till exempelvis försäkringsbolag, banker, föreningar och vänner.


Besiktning

När du har sagt upp bostaden planerar vi in en besiktning hos dig, någon gång under de två sista veckorna som du bor kvar. Vid det här tillfället ser vi över lägenhetens skick och eventuella skador som uppkommit. Vi kan genomföra besiktningen även om du inte är hemma, men om du vill vara med och tiden inte passar måste du höra av dig.


Tidigare avflyttning

Om du vill lämna ifrån dig din lägenhet till nästa hyresgäst tidigare än den aktuella tillträdesdagen behöver du meddela oss det vid nyckelinlämning. Du kan även ge den inflyttade hyresgästen en nyckel i handen men den andra måste lämnas på vårt kontor.
 

Om du önskar lämna in dina nycklar efter kontorstid så går det bra att lämna nycklarna i vårt brevinkast som sitter på sidan av kontoret, bredvid personalingången.

Städning

När du ska städa lägenheten efter dig, var noggrann och räkna med att det tar längre tid än du tror. Om du känner dig osäker, kolla checklistan i avflyttningsbroschyren (till höger) eller kontakta en områdesansvarig. Den som ska flytta in efter dig har rätt att komma till en välstädad lägenhet och det är ditt ansvar att det blir så, oavsett hur det såg ut när du själv flyttade in. Om nästa hyresgäst tycker att det är ostädat kan det leda till att du måste bekosta en städning av en städfirma.


Till sist

Hämta ett parkeringstillstånd på vårt kontor så kan du ställa bilen utanför huset medan du bär ut dina saker. Senast kl. 12.00 första vardagen efter att din hyrestid löpt ut ska du vara klar att lämna lägenheten, se utdrag från Hyreslagen här. Ta en extra titt i lägenheten innan du låser efter dig, och se till att alla fönster är stängda.

Visning
Som hyresgäst är du skyldig att under din uppsägningstid visa din bostad för nästkommande hyresgäst.