Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
träd och innergård på Flamman
träd och innergård på Flamman

Flytta ut

Det är mycket att tänka på när man ska flytta ut från sin bostad, till exempel adressändring, eftersändning av post, hantering av nycklar och flyttstädning. Här är en checklista som hjälper dig att komma ihåg det mesta.

Uppsägning 

Uppsägningstiden är en (1) kalendermånad för korridorsrum och två (2) kalendermånader för lägenhet. Kalendermånad betyder att uppsägningstiden räknas från och med den sista dagen i månaden, oavsett när i månaden du säger upp din bostad. Flyttar du inom Studentbostäder så har du möjlighet att halvera uppsägningstiden. 

Med BankID kan säga upp ditt hyresavtal direkt på Mina Sidor. Om du inte har BankID ska du istället välja alternativet ritsignering.

Adressändring

När du byter bostad är det viktigt att göra en flyttanmälan på Skatteverkets webbplats​ för att post från myndigheter ska komma till din nya adress. Du måste själv göra en anmälan om ändrad adress till exempelvis försäkringsbolag, banker, föreningar och vänner.

Besiktning

När du har sagt upp bostaden planerar vi in en besiktning hos dig, oftast någon gång under de två sista veckorna som du bor kvar. Vid det här tillfället ser vi över lägenhetens skick och eventuella skador som uppkommit. Vi kan genomföra besiktningen även om du inte är hemma, men om du vill vara med och tiden inte passar måste du höra av dig till din besiktningsman. Om du inte vet vem som ska göra din besiktning kan du höra av dig till kontaktpersonen för ditt område, skicka oss ett mejl eller chatta med oss. 

Tidigare avflyttning

Om du vill lämna ifrån dig din lägenhet till nästa hyresgäst tidigare än den aktuella tillträdesdagen behöver du meddela oss det. Du kan även ge den inflyttade hyresgästen en nyckel i handen men den andra måste lämnas på
Stångåstadens kontor (Tornbyvägen 1) 

Städning 

När du ska städa lägenheten efter dig, var noggrann och räkna med att det tar längre tid än du tror. Om du känner dig osäker, kolla igenom checklistan under städning vid utlytt eller kontakta en kundansvarig. Den som ska flytta in efter dig har rätt att komma till en välstädad lägenhet och det är ditt ansvar att det blir så, oavsett hur det såg ut när du själv flyttade in. Om nästa hyresgäst tycker att det är ostädat kan det leda till att du måste bekosta en städning av en städfirma. 

Visning

Som hyresgäst är du skyldig att under din uppsägningstid möjliggöra visning av din bostad för nästkommande hyresgäst. Det behöver inte innebära att du själv måste genomföra en personlig visningen, men personen som fått erbjudande att flytta in har rätt att få se bostaden om den så önskar.

Till sist 

Hämta ett parkeringstillstånd på [hg] i Ryd så kan du ställa bilen utanför huset medan du bär ut dina saker.
Senast kl. 12.00 första vardagen efter att din hyrestid löpt ut ska du vara klar, lämnat lägenheten och lämna in dina nycklar. Ta en extra titt i lägenheten innan du låser efter dig, och se till att alla fönster är stängda.

Vanliga frågor och svar

Om du har ett aktivt hyresavtal hos Studentbostäder får du tillgodoräkna dig kötid för samtliga kontraktstider inom studentbostäder och flytta dessa köpoäng till Stångåstaden om samtliga hyresavtal är i direkt följd med varandra. Maximalt 6 års boendetid kan flyttas till Stångåstadens kö. Kontakta Stångåstadens kundtjänst, 013-20 86 60 för att få dessa poäng.

Om ditt ködatum hos Stångåstaden är äldre än ditt senaste inflyttningsdatum påverkas inte köpoängen.

Oavsett om du är registrerad hos både Stångåstaden och Studentbostäder är varje ködag en poäng och poängen kan inte läggas ihop.

Uppsägningstiden är två kalendermånader för lägenhet och en (1) kalendermånad för korridorrum.

Detta innebär att om du ska flytta från ditt korridorrum t.ex. 30 september, måste du säga upp ditt hyresavtal senast den 31 augusti (dvs 1 kalendermånads uppsägningstid).
Har du däremot två kalendermånaders uppsägningstid måste du säga upp ditt hyresavtal senast den 31 juli.

Om du flyttar inom Studentbostäder har du möjlighet att halvera din uppsägningstid.

Uppsägning gör du lättast genom att logga in på Mina sidor, gå in på ditt avtal och väljer “Säg upp avtal”. Efter ett par steg hittar du en rullista med uppsägningsdatum.

När avflyttningsdatum är på helgen eller en röd dag så är du välkommen att lämna dina nycklar senast klockan 12.00 första vardagen efter.

Ja, det går bra. Nycklarna behöver inte lämnas in personligen, men du har ansvaret att de lämnas in i tid.