Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
Studenter som sitter lutade mot en fasad
Studenter som sitter lutade mot en fasad

Trygghet

Du ska alltid kunna känna dig säker och trygg i och kring ditt hem. Att skapa trygga, trivsamma och säkra hem är någonting vi gör tillsammans och vi vill därför berätta lite mer om vad vi gör och vad du själv kan tänka på.

Trygga bostäder och områden

Vi arbetar på många olika sätt för att skapa trygga bostadsområden. Vi mäter våra hyresgästers upplevda trygghet i vår årliga kundundersökning och vidtar åtgärder utifrån era svar. Det kan handla om alltifrån att se över skalskyddet på våra fastigheter för att göra det svårare för obehöriga att ta sig in. Många av våra bostäder har brytbleck och tittöga installerat på lägenhetsdörren. Vid behov har vi också möjlighet att sätta upp kameror i trapphusen. För att skapa trygga utemiljöer arbetar vi bland annat med att röja buskage och förbättra belysning. 

Vi har en trygghetsjour som cirkulerar i våra bostadsområden kvällar, nätter och helger som du som hyresgäst kan kontakta dygnet runt utanför ordinarie arbetstid om du blir störd eller känner dig otrygg. Tillsammans med vårt moderbolag Stångåstaden har vi också trygghetsvärdar som cirkulerar i vissa av våra områden under kvällstid (du känner igen dem på deras blåa kläder med texten “Trygghetsvärd”). 

Det här kan du göra själv

  • För att obehöriga inte ska ta sig in i våra hus är det viktigt att du är noga med att kolla att dörrar till trapphus och källare stängs ordentligt när du går in och ut. Ser du att någonting sitter i vägen så att dörren inte stängs ordentligt så ber vi dig att plocka bort det.  
  • Ta för vana att alltid låsa din ytterdörr och glöm inte att stänga dina fönster när du går hemifrån.  
  • Om du har råkat tappa bort en tagg är det viktigt att du kontaktar oss och anmäler det omgående så att vi kan spärra den borttappade taggen och därmed förhindra att den hamnar i orätta händer och att obehöriga kan ta sig in i huset. 

Visa respekt för dina grannar

I ett flerbostadshus bor människor med olika vanor och dygnsrytm, vilket ibland kan leda till att någon blir störd. Enligt hyreslagen bör du ”skäligen tåla” vissa tillfälliga störningar, men det finns inga regler eller tider för när det är tillåtet att ha hög musik, festa eller spola vatten. Det som gäller är helt enkelt hänsyn och sunt förnuft.

Det här kan du göra själv

  • Försök att skapa en bra relation med dina grannar genom att exempelvis hälsa när du träffar dem. 
  • Blir du störd av dina grannar, försök först att prata med dem. 
  • Blir det inte bättre ska du anmäla detta till oss. Dagtid hör du av dig till din kontaktperson, efter våra öppettider ringer du Trygghetsjouren på 013-14 84 44. Vid anmälan måste du uppge namn och telefonnummer, men vi lämnar aldrig ut dessa uppgifter till den som har stört. Trygghetsjouren åker till platsen för att kontrollera läget och prata med den störande grannen. Alla händelser, även de som inte kan bekräftas, rapporteras till oss. Upprepade eller allvarliga störningar kan leda till uppsägning av hyreskontraktet.