

Sköt om din bostad
Vad får du göra för underhåll i din lägenhet? Vad ska du göra om du inte tycker det är rätt temperatur i bostaden?
Vad får du göra i din bostad?
- Du får måla om väggar och tak. Om arbetet är dåligt utfört eller om färgen anses vara extrem kan du bli ersättningsskyldig när du flyttar. Du får inte lägga in nya golv, måla köksluckor, garderobsdörrar eller dörrar.
- Du får sätta upp hyllor och tavlor men tänk till innan du börjar borra eller spika. Hål i väggarna efter spik eller skruv ska alltid återställas vid flytt. Vi bjuder på skackel, men du behöver göra jobbet. Se till att använda rätt fästmaterial till rätt typ av vägg.
- Du får inte göra hål eller spika i kakel, kakelfogar eller väggmatta. Inte heller i golv, dörrar, skåp eller andra snickerier.
- Byt gardinbeslag om du vill, men spara originalbeslagen så att du kan återmontera dem när du flyttar.
- Det är tillåtet att montera tittöga och extralås, men du får själv stå för service på låset och måste lämna kvar nycklarna när du flyttar.
- Eventuell installation av diskmaskin ska göras av behörig fackman. Innan du gör en beställning behöver du ha ett godkännande från oss och skriva på en överenskommelse om återställning. Vi avråder dock starkt ifrån att installera diskmaskiner eftersom de flesta bor i sin studentbostad under relativt kort tid, installationskostnaden är ganska stor och att återställningen ofta är problematisk.
- Om du hyr möblerat och vill byta ut de möbler som ingår måste du själv ordna med förvaringen och även se till att de ställs tillbaka i lägenheten när du flyttar. Självklart byter vi ut trasiga möbler vid behov.
Värme och ventilation
Kallt i lägenheten?
Temperaturen ska vara 20 grader dagtid och 18 grader kvällstid. Om du inte har en egen termometer att mäta din inomhustemperatur med, får du en på [hg] i Ryd. Placera termometern en meter ovanför golvet, i mitten av det rum du vill mäta.
När det blir kallt ute, särskilt vid snabba temperaturomslag, kan det ta tid innan värmesystemet anpassar sig. Ett kallt element behöver inte betyda att det är något fel, det är temperaturen i rummet som är viktig. Här hittar du lite tips och råd om du tycker det känns kallt i din lägenhet;
- Står möbler, exempelvis soffa eller säng tätt intill elementet som kan hindra värmen från elementet att sprida sig? I så fall flytta fram möblerna så att de står ett par decimeter ifrån elementet.
- Täcker tjocka gardiner för termostatvredet? Det kan göra att termostaten känner av högre temperatur än vad rummet har och elementet slår därför ifrån.
- Är fönsterventilerna stängda? Öppna upp dem. Luftkvaliteten blir bättre. Stänger man fönsterventilerna kommer luften att komma in i bostaden ändå; genom brevinkast, fönster och otäta dörrar. Det kan även leda till att man får in matos, röklukt etc.
- Slutligen, vrid termostatvredet fram och tillbaka ett tiotal gånger. Varför? Jo, för att ventilen kan ha fastnat i ett stängt läge under sommaren. Ställ det sedan i fullt öppet läge.
Kallt element
Tänk på att alla element inte behöver vara varma. Ibland räcker det att exempelvis ett av två element är igång för att en temperatur på 20 grader ska uppnås. Detsamma gäller om elementet bara är lite ljummet. Det kan räcka för att temperaturen ska uppgå till 20 grader. Därför är det alltid viktigt att du kontrollerar vad du har för temperatur mitt i rummet. Termometer kan du hämta på [hg] i Ryd.
Ojämn värme på element
Det är inte alltid hela elementet är varmt. Är det varmare upptill? Lugn, då är allt i sin ordning. Är det däremot enbart varmt nertill och/eller om det porlar, låter som det rinner inuti elementet? Då kan elementet behöva luftas. Det hjälper vi dig med!
Om du har testat ovanstående och du ändå upplever att det är kallt inne, vill vi att du mäter din inomhustemperatur. Placera termometern en meter över golvet mitt i rummet. Din inomhustemperatur ska vara minst 20 grader. Om temperaturen är lägre är du välkommen att kontakta oss.
Varmt i lägenheten?
De allra flesta tycker att sommar, sol och värme är något positivt. Dessvärre kan det bidra till att våra bostäder blir varma sommartid. Här är några tips på vad du kan göra för att sänka temperaturen lite grann.
- Använd persienner eller mörka/täta gardiner.
- Vädra kvälls- eller nattetid då temperaturen är lägre. Försök, om möjligt, att skapa drag genom lägenheten.
- Eventuella ventiler i bostaden bör vara öppna.
- Tänk på att datorer och elapparater alstrar värme.
- Fläkt eller AC fungerar bra för att sänka temperaturen.
Vädra smart
- Låt badrumsdörren stå öppen efter bad/dusch
- Öppna inte köksfönstret när du ska vädra ut matos. Öppna istället ett fönster så långt bort ifrån köket som möjligt, det ger bästa genomdraget.
- Vintertid är det bättre att vädra kort och effektivt med tvärdrag än att låta fönstret stå på glänt.
- Håll ventiler rena från damm och smuts, använd dammsugare och trasa. Torka av ventilen med en trasa fuktad med diskmedel eller allrengöringsmedel.