Två studenter möts vid tvättmaskinerna i tvättstugan.

Boendetips

​När du hyr en bostad av oss ingår underhåll med regelbundna intervaller. Vill du sätta en mer personlig prägel på ditt hem finns det några saker att tänka på:

+ Du får måla om en vägg, men kontakta först områdesansvarig. Om arbetet är dåligt utfört eller om färgen anses vara extrem kan du bli ersättningsskyldig när du flyttar.
– Du får inte lägga in nya golv, måla köksluckor, garderobsdörrar eller dörrar.

+ Du får sätta upp hyllor och tavlor men tänk till innan du börjar borra eller spika. Orimligt många eller fula hål i väggarna ska återställas vid flytt. Se vår instruktionsfilm här.
– Du får inte göra hål eller spika i kakel, kakelfogar eller väggmatta. Inte heller i golv, dörrar, skåp eller andra snickerier.

+ Byt gardinbeslag om du vill, men spara originalbeslagen så att du kan återmontera dem när du flyttar.

+ Det är tillåtet att montera tittöga och extralås, men du får själv stå för service på låset och måste lämna kvar nycklarna när du flyttar.

+ Eventuell installation av diskmaskin ska göras av behörig fackman. Innan du gör en beställning behöver du ha ett godkännande från din områdesansvarig.

+ Om du hyr möblerat och vill byta ut de möbler som ingår måste du själv ordna med förvaringen och även se till att de ställs tillbaka i lägenheten när du flyttar. Självklart byter vi ut trasiga möbler vid behov.

Varmt i lägenheten?

De allra flesta tycker att sommar, sol och värme är något positivt. Dessvärre kan det bidra till att våra bostäder blir varma sommartid. Här är några tips på vad du kan göra för att sänka temperaturen lite grann.

 • Använd persienner eller mörka/täta gardiner.

 • Vädra kvälls- eller nattetid då temperaturen är lägre. Försök, om möjligt, att skapa drag genom lägenheten.

 • Eventuella ventiler i bostaden bör vara öppna.

 • Tänk på att datorer och elapparater alstrar värme​​.

 • Fläkt eller AC fungerar bra för att sänka temperaturen.  

Kallt i lägenheten?

Temperaturen ska vara 20 grader dagtid och 18 grader kvällstid. Om du inte har en egen termometer att mäta din inomhustemperatur med, får du en på vårt kontor i Vallastaden. Placera termometern en meter ovanför golvet, i mitten av det rum du vill mäta.

När det blir kallt ute, särskilt vid snabba temperaturomslag, kan det ta tid innan värmesystemet anpassar sig. Ett kallt element behöver inte betyda att det är något fel, det är temperaturen i rummet som är viktig. Här hittar du lite tips och råd om du tycker det känns kallt i din lägenhet; ​

 • Står möbler, exempelvis soffa eller säng tätt intill elementet som kan hindra värmen från elementet att sprida sig? I så fall flytta fram möblerna så att de står ett par decimeter ifrån elementet.  

 • Täcker tjocka gardiner för termostatvredet? Det kan göra att termostaten känner av högre temperatur än vad rummet har och elementet slår därför ifrån. 

 • Är fönsterventilerna stängda? Öppna upp dem. Luftkvaliteten blir bättre. Stänger man fönsterventilerna kommer luften att komma in i bostaden ändå; genom brevinkast, fönster och otäta dörrar. Det kan även leda till att man får in matos, röklukt etc.​

 • Slutligen, vrid termostatvredet fram och tillbaka ett tiotal gånger. Varför? Jo, för att ventilen kan ha fastnat i ett stängt läge under sommaren. Ställ det sedan i fullt öppet läge. 

Kallt element?

Tänk på att alla element inte behöver vara varma. Ibland räcker det att exempelvis ett av två element är igång för att en temperatur på 20 grader ska uppnås. Detsamma gäller om elementet bara är lite ljummet. Det kan räcka för att temperaturen ska uppgå till 20 grader. Därför är det alltid viktigt att du kontrollerar vad du har för temperatur mitt i rummet. Termometer kan du hämta på vårt kontor i Vallastaden.

Ojämn värme på element

Det är inte alltid hela elementet är varmt. Är det varmare upptill? Lugn, då är allt i sin ordning. Är det däremot enbart varmt nertill och/eller om det porlar, låter som det rinner inuti elementet? Då kan elementet behöva luftas. Det hjälper vi dig med! 

Om du har testat ovanstående och du ändå upplever att det är kallt inne, vill vi att du mäter din inomhustemperatur. Placera termometern en meter över golvet mitt i rummet. Din inomhustemperatur ska vara minst 20 grader. Om temperaturen är lägre är du välkommen att kontakta oss.​

Vädra smart!

 • Låt badrumsdörren stå öppen efter bad/dusch

 • Öppna inte köksfönstret när du ska vädra ut matos. Öppna istället ett fönster så långt bort ifrån köket som möjligt, det ger bästa genomdraget.

 • Vintertid är det bättre att vädra kort och effektivt med tvärdrag än att låta fönstret stå på glänt. 

 • Håll ventiler rena från damm och smuts, använd dammsugare och trasa. Torka av ventilen med en trasa fuktad med diskmedel eller allrengöringsmedel. 

Smarta städtips

Om du aldrig har bott hemifrån förut kanske du inte känner dig helt säker på hur du ska sköta ditt hem på bästa sätt. Därför har vi satt samman några informationsblad som du kan ta hjälp av i städningen. Titta också gärna på vår film om städning.

Spis, ugn och fläkt 
Kyl och frys
Avlopp och golvbrunn 
 
Se vår film med städtips!

Inga vanliga husdjur

En del djur väljer vi själva att ha i lägenheten, andra är mer objudna gäster. Skadedjur finns av olika slag och de vanligaste i svenska hem är mjölbagge och pälsänger. Milda vintrar och ett ökat resande har gynnat även råttor och vägglöss. Ett sätt att hålla skadedjur och ohyra borta är att städa noga i köksskåp, lådor och bakom spisen. Andra tips är att tvätta kläderna efter utlandsresan och att kolla igenom direktimporterade matvaror som du köpt.
Om du upptäcker skadedjur i din lägenhet är du skyldig att omedelbart anmäla det till oss. Ring felanmälan på telefon 013-10 02 84 eller skicka ett meddelande via "Mina sidor".

Läs mer om skadedjur här:
Vägglöss
Råttor/Möss
Kackerlackor

Instruktionsfilmer

Hur du sänker värmen i din lägenhet

 

Hur du spacklar igen hål i väggarna

 


​Hur du städar din lägenhet