Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Första egna lyan? Här är åtta smarta tips

Tips för hemmet

Att flytta hemifrån är stort, oavsett om du gör det på grund av studier, jobb eller något annat. Förutom att fixa hemförsäkring, adressändring och sånt praktiskt finns det en del tips som kan göra livet som nyinflyttad både enklare och roligare.

Packa inte i onödan

Medan vissa saker passar perfekt att packa i en flyttlåda, går det till exempel snabbt att både packa i och ur kläder genom att använda stora kassar av Ikea-style. Ta inte bort galgar på kläder du vill ha hängande, utan haka bara dem från klädstången (med galgarna kvar) så går det snabbt att hänga upp dem i nya lägenheten.

Nej men på riktigt, packa inte i onödan

Fundera på vad du verkligen vill och behöver ha med dig till ditt första egna boende. Att packa ner, flytta med och förvara saker som du använder sällan eller inte ens gillar särskilt mycket är både energi- och platskrävande.

Skippa sällanprylarna

Första lyan är ofta mer av compact living än slott. Om det stämmer för dig, undvik prylar du sällan använder och som mest tar onödig plats i skåp, lådor och på bänkytor. Kan du skippa pastaslev och använda en vanlig gaffel? Behöver du både smörgåsgrill och våffeljärn? Våga förenkla där det går helt enkelt.

Många skor och liten hall?

Hängande skoförvaring som du placerar på baksidan av en dörr eller garderobsdörr sparar plats. En genomskinlig variant ger bra överblick och är lika bra till förvaring av fingervantar, extra schampoflaskor, plåster med mera.

Bylsiga jackor och extralakan bor bäst under sängen

Förvaringslådor som passar under sängen är perfekt för allt det där som inte verkar få plats någon annan stans. Tänk kläder som inte är i säsong, extra kuddar, lakan, diverse sportutrustning och presentpapper och -snören. Med lock på lådorna slipper du damm och allra smidigast blir det med lådor på hjul.

När oturen är framme

Ficklampa (med extra batterier), powerbank, ett husapotek och ett enkelt sy-kit kan ta dig igenom både strömavbrott, influensatider och mindre olyckor på favoritplagget.

Och vet du förresten att bikarbonat och ättika löser större delen av dina städ- och rengöringsbehov, samtidigt som det är snällt mot miljön? Influencern Ekotipset är ett hett tips för dig som vill veta mer om hur du kan städa hållbart.

Personlighet och mysfaktor

Självklart ska du kunna skapa ett personligt och mysigt hem även när du hyr ditt boende. Vill du till exempel sätta upp hyllor eller tavlor så finns det några saker du behöver tänka på innan du borrar i väggarna. Här kan du läsa mer om vad om gäller för dig som bor hos Studentbostäder och Stångåstaden.

Lär känna tre ekonomihjältar

Om ni inte redan är bekanta så är det dags nu. För dig som till exempel är student med begränsad budget är matlådan, termosmuggen och vattenflaskan dina nya bästa vänner. Det kan låta tråkigt, men dessa tre kan faktiskt spara dig många kronor varje vecka.

Här hittar du allt annat du behöver tänka på när du flyttar till första bostaden när du flyttar in hos Studentbostäder och Stångåstaden.