Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
Kollektivbostad i Vallastaden
Kollektivbostad i Vallastaden

Flytta in

Grattis till ditt nya hem! Som ny student i Linköping kan det vara en del att tänka på. Här har vi sammanställt det viktigaste som rör dig som ska flytta in till oss på Studentbostäder. 

Hämta nycklar

Hämta nycklarna på inflyttningsdag 

När du hämtar nycklarna på inflyttningsdagen gäller följande: 

  • Nycklarna hämtas på Stångåstadens kontor (Tornbyvägen 1 F) på tillträdesdagen efter klockan 12. Vid helgdag eller annan röd dag är det istället nästkommande vardag efter klockan 12 som gäller.
  • Personalen på Stångåstadens kontor hanterar främst in- och utlämning av nycklar. För övriga frågor, kontakta oss.
  • Om du skickar någon annan att hämta ut dina nycklar måste den personen ha med sin egen legitimation samt en fullmakt från dig.

Hämta nycklarna före inflyttningsdag

När du hämtar nycklarna före inflyttningsdagen gäller följande:

  • Om du väljer att hämta nycklarna och flytta in före ditt kontrakt har börjat gälla så kan du inte anmärka på städningen. Det beror helt enkelt på att du ännu inte har något avtal med oss.
  • Om du exempelvis flyttar under en helg eller annan dag då vi inte har öppet går det bra att ta emot en nyckel från utflyttande hyresgäst. Den andra måste hämtas på Stångåstadens kontor (Tornbyvägen 1 F) så att vi ser att alla originalnycklar finns. Tänk på att du måste ha med dig den nyckel du fått utav den utflyttande hyresgästen så vi kan jämföra de båda nycklarna.
  • Skulle det visa sig att den nyckel du får direkt i handen är en kopia så blir du skyldig att betala ett relativt kostsamt låsbyte. Alltså kan det vara säkrast att be den tidigare hyresgästen lämna in båda nycklarna till oss. 

Hämta nycklarna efter inflyttningsdag 

Det går naturligtvis bra att hämta nycklarna vid ett senare tillfälle om du önskar. Då gäller följande: 

  • Nycklarna hämtas på Stångåstadens kontor (Tornbyvägen 1 F) under ordinarie öppettider. Om du skickar någon annan att hämta ut dina nycklar måste den personen ha med sin egen legitimation samt en fullmakt från dig.
  • Om ditt inflyttningsdatum har passerat sedan länge har du ingen möjlighet att anmärka på städningen. Vi rekommenderar därför att du åker och tittar till din nya bostad i anslutning till inflyttningsdagen, även om du väljer att flytta in “på riktigt” vid ett senare tillfälle.

Parkeringstillstånd vid inflyttning 

Under inflyttningen kan det vara bra att kunna parkera vid porten eller inne på gården. För detta behöver du ett parkeringstillstånd som du kan hämta på [hg] i Ryd eller då du hämtar upp dina nycklar på Tornet. Tillståndet gäller dock inte för avgiftsbelagda besöksparkeringar eller förhyrda platser i ett område. Du får inte heller stå parkerad på gräsytor eller vara borta ifrån bilen för länge (ca.15 minuter), då riskerar du en parkeringsbot.

Kontrollera att det är städat 

När du flyttar in ska lägenheten vara ordentligt städad av tidigare hyresgäst. Om detta inte är gjort eller om städningen är dåligt utförd kontaktar du oss direkt, så gör vi en städbesiktning. Anser vi att lägenheten är ostädad anlitar vi en städfirma och debiterar föregående hyresgäst alla kostnader. Tänk på att kontakta oss samma dag som du hämtar ut nycklarna och innan du har flyttat in alla dina saker!  Observera att detta gäller om du flyttar in på din inflyttningsdag eller i nära anslutning till den, inte om du flyttar in tidigare eller långt i efterhand.

Hitta i området 

Under områdesinformation på Mina sidor, hittar du detaljerad information om just ditt område, bland annat en karta, var din tvättstuga finns samt viktiga telefonnummer. 

Adressändring 

När du flyttar in är det viktigt att göra en flyttanmälan till Skatteverkets webbplats​ för att post från myndigheter ska komma till din nya adress. Du måste själv göra en anmälan om ändrad adress till exempelvis försäkringsbolag, banker, föreningar och vänner.
Åker du på en utbytestermin eller “hem hem” under en längre tid rekommenderar vi att du gör en tillfällig adressändring om du önskar få post till den plats där du vistas tillfälligt.

Hemförsäkring 

Nu när du har ett eget hem behöver du en bra hemförsäkring som ger dig ett skydd om du skulle råka ut för till exempel en brand, vattenskada, inbrott eller någon annan oförutsedd händelse. Du som bor hos Studentbostäder kan teckna en förmånlig försäkring hos Länsförsäkringar Östgöta.

Ladda ner vår boendeapp

I Studentbostäders boendeapp kan du enkelt boka tvättstuga, gemensamma utrymmen, gästrum, chatta med oss samt betala hyran med Swish! Enkelt och smidigt.

Ladda ner Studentbostäders boendeapp på Google Play
Ladda ner Studentbostäders boendeapp på App Store

Frågor och svar

Ja, du kan hämta den ena direkt från tidigare hyresgäst, den andra måste först lämnas in på vårt kontor så att vi ser att alla nycklar finns. Du kan därefter komma och hämta den.

Detta tillvägagångssätt medför en liten risk för dig. Skulle det visa sig att den nyckel du får direkt i handen är en kopia så blir du skyldig att betala ett relativt kostsamt låsbyte. Alltså kan det vara säkrast att be den tidigare hyresgästen lämna in båda nycklarna till oss.

Ja, men då krävs det att kontraktet är signerat och klart samt en fullmakt för den som ska hämta nycklarna.

När inflyttningsdatum är på helgen eller en röd dag så är du välkommen att hämta dina nycklar efter klockan 12.00 första vardagen efter.
Så t.ex. om den 1:e infaller på en lördag, är du välkommen att hämta dina nycklar fr.o.m. klockan 12.00 måndagen den 3:e. Detta gäller även för den som flyttar ut. Nycklarna behöver alltså vara inlämnade senast klockan 12.00 den 3:e.

Om du kommer överens med den tidigare hyresgästen om att flytta in före starten på ditt kontrakt och väljer att göra så, har du därmed avsagt dig rätten att klaga på städning och får acceptera skicket på städningen för vad det är.