Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Ligg steget före vattenskadan

Tips för hemmet

Vattenskador är bland de vanligaste skadorna i våra bostäder. Dom är ofta kostsamma att åtgärda och det blir det ofta en hel del stök i vardagen i samband med en reparation. Därför är det viktigt att ha koll på riskerna och att sköta om sin lägenhet på bästa sätt. Och de allra flesta vattenskador går faktiskt att undvika, tack och lov. Här är tipsen du behöver för att ligga steget före:

I köket

Man säger ofta att köket är bostadens hjärta och det är en plats där vi spenderar mycket tid. Här följer några värdefulla tips som får kökets ytor att hålla längre:

Diskbänken

Torka bort vatten på och kring diskbänken ordentligt, så att det inte rinner ner över köksluckorna som då kan spricka. Vid utflytt får du som hyresgäst betala för byte eller renovering av skadade köksluckor, något som kan bli kostsamt.

Skåpen

Fyll inte skåpet under diskbänken med för många saker, detta kan skapa tryck mot rör och vattenlås som då kan börja läcka. Känn efter regelbundet så att det inte är blött kring vattenlås och rör. Upptäcker du vatten eller att det droppar, kontakta oss på Stångåstaden direkt.

Spisen

Långkok på spisen kan ge magiska middagar men tänk på att ett långkok skapar mycket vattenånga som över tid skadar köksluckorna. Se därför till att du öppnar ventilkåpan/köksfläkten/glaskåpan (beroende på hur det ser ut i just ditt kök) så att luften ventilerar medan grytan puttrar. Öppna inte fönstret under tiden eftersom detta släpper in ännu mer fukt i rummet.

Kylskåpet

Packa inte kylskåpet för fullt för då kan inte luften därinne cirkulera, vilket kan orsaka kondens som sedan rinner ut på golvet. Det är också viktigt att rengöra dräneringshålet i kylskåpet regelbundet, minst en gång i månaden, för att undvika problem med läckage.

Frysen

Har du en frys som inte är självavfrostande är det viktigt att frosta av den på rätt sätt. Se till att ha behållare som samlar upp smältvattnet ordentligt och som kan tömmas regelbundet. Frosta bara av frysen när du är hemma och kan ha uppsikt över processen. Annars det lätt att vatten rinner in under frysen vilket kan vara svårt att upptäcka och komma åt och på sikt kan det leda till en vattenskada.

Diskmaskinen

Se till att diskmaskinen installeras av en behörig fackman, du som hyresgäst är alltid ansvarig för att det görs korrekt. Otäta slangar är vanliga orsaker till läckage, vilket i sin tur kan leda till stora vattenskador. Om du väljer diskmaskin som tillval av oss på Stångåstaden ingår alltid fackmannamässig installation samt reparationer och service om något skulle hända.

I badrummet

Rengör golvbrunnen i dusch/badrum regelbundet. Det minskar risken för stopp i avloppet och att vatten rinner ut på golvet och ger skador på till exempel trösklar och dörrar som sedan kan gå vidare in i väggar och golv.

Använd våt trasa vid städning av vägg och golv, inte duschmunstycket. Även om det kan tyckas effektivt att spola av väggar och golv med hjälp av duschmunstycket när du städar, så kan det skapa bland annat rostskador på badrumsskåp och tvättmaskin.

Borra inte hål i väggarna i badrummet. Du får inte borra i vägarna i badrummet då det innebär en risk för fuktskada när man skadar tätskiktet. Använd i stället sugproppslösningar eller förvaring som står på golvet.

Undvik också att köpa egna badkarslösningar, då dessa kan vara svåra att tömma och det är lätt att underskatta hur mycket vatten som faktiskt ska tömmas ut…

Städning

Felaktig städning eller brist på städning kan orsaka vattenskador i hemmet. Här kommer några enkla tips vid städning:

Torka ytor med våt men inte för blöt trasa. Undvik att använda moppar eller trasor som lämnar kvar vatten efter avtorkning. Rivna lakansbitar och mikrofiberdukar är bra att använda för att torka bort den sista fukten.

Undvik klorbaserade rengöringsmedel. Dessa skadar ytskikt på väggar och golv och dessutom är skadligt för miljön.

Har du parkettgolv? Tänk då på att parkettgolv inte klarar så mycket vatten utan att skadas, så använd vatten med måtta och sparsamt samt välj ett milt rengöringsmedel som till exempel såpa.

Fler saker att ha koll på

Öppet fönster och minusgrader ute? Det är helt okej en kort stund, men kom ihåg att inte låta det stå öppet en längre tid, då elementen kan skadas av kylan och börja läcka. Lämna inte heller lägenheten med fönster öppna då både vind, regn och kyla kan orsaka skador om ett fönster skulle blåsa upp. 

Ha koll på saker som akvarium och kattfontäner så att dessa fungerar som de ska och inte läcker. 

Ställ inte blomkrukor direkt på parketten, utan ha alltid något skydd under. Säkerställ att skyddet inte släpper igenom väta, då det lätt bildas fukt under krukorna som kan skada golvet.

Om du misstänker en vattenskada så är det viktigt att du snarast anmäler skadan till oss på Stångåstaden, antingen via felanmälan på webben eller via telefon 013-20 85 00. Om en akut skada uppstår på kvällen eller på en helg, kontakta Stångåstadsjouren på telefon 013-14 84 44.

Om olyckan är framme – räddningen är en hemförsäkring. Detta är viktigt. Har du en gällande hemförsäkring så täcker den exempelvis skador på dina ägodelar, skador hos berörda kringboende eller skada på fastigheten. Det är alltid ditt försäkringsbolag som tar beslut om eventuell evakuering. Saknar du en gällande hemförsäkring och det visar sig att du som hyresgäst är vållande till skadan, så kan det medföra stora kostnader för dig.