Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Personligt hem med liten budget

Hemma hos Tips för hemmet

För Agnes Johansson är inredning ett sätt att uttrycka sig kreativt. Hemma hos henne samsas ärvda möbler och second hand-fynd med ett klösträd. – Det är roligare om möblerna har en historia, säger hon.

Att inreda en studentlägenhet kan vara en utmaning. För många är det den första egna lägenheten och dessutom är ekonomin sällan på topp.  Men, det går fortfarande att ordna ett personligt hem att trivas i. Något som sjuksköterskestudenten Agnes Johansson är ett bevis på.

– Jag gillar gamla grejer, både att det är billigt och att du kan hitta fina möbler med personlighet. Sedan tycker jag att man ska våga ha färg. Jag försöker att sätta tydliga färgsamlingar i lägenheten, säger hon.

Bor med sambo och katt

I dag bor hon i en tvåa tillsammans med sin sambo Lisa. Det innebär att de har mer utrymme än den vanliga studenten, men då ska man också ta med i beräkningen att de har två katter, Majken och Einar.

– Det känns väldigt hemma med katterna. Jag är uppfödd på en gård och har alltid haft djur. Vi har haft tur att de inte gillar att riva på möblerna, däremot har vi en soffa i siden där det fastnar mycket katthår så vi får dammsuga ganska ofta.

Katterna har så klart en egen möbel, ett klösträd, som är det enda i inredningen som inte är begagnat.

– Jag har samlat på mig ganska mycket från min morfar, som några gamla teakbyråer och min älskade stringhylla. Det är klart att äldre möbler inte är de mest smidiga och inte så studentvänliga om man ska flytta eller så, men vi har prioriterat att ha möbler med historia.

Fixa möbler

Allt hon hittar på second hand är inte i toppskick, men Agnes har blivit duktig på att fixa repor och skavanker. En byrå får kanske ny olja och under sommaren målades ett bord om till en grön färg. När hon stöter på något problem hon inte löst tidigare kollar hon på videor på Youtube.

– När du handlar second hand kan du inte förvänta dig att hitta precis vad du letar efter. Du måste gå in med ett öppet sinne och hitta saker du kan anpassa. Ofta kan du hitta fula och slitna möbler som du lätt kan göra om.

Ett grönt hem

En väldigt tydlig del av inredningen är också parets alla växter som bidrar med grönska i alla rummen. Även här har det blivit ett intresse.

– Det är hemtrevligt med växter. Vi har skaffat sticklingar från Facebook och inte köpt några nya plantor. Vi ger också bort sticklingar själva och pushar våra vänner ganska hårt att ta några med sig när de är på besök. Att byta sticklingar är ett billigt sätt att få tag på plantor och känns mer personligt.

De är fortfarande relativt nyinflyttade i lägenheten och allt har precis kommit på plats, men det innebär inte att Agnes på något sätt är färdig med inredningen.

– Jag ser det som en process i rörelse hela tiden. Det finns alltid saker att byta ut. Jag tycker att det är bra att ha lite ruljangs på hur det ser ut, säger Agnes Johansson.

Agnes bästa inredningstips

1. Inte allt på en gång

Tänk inte att du ska bli klar med lägenheten på en gång. Utgå från något du tycker om så kan du sedan anpassa resten av lägenheten efter det.

2. Våga använda färg

Det är lätt att ändra färg på möblerna. Hitta något du gillar och välj en färg som du trivs med.

3. Sälj vidare

När du själv tröttnar på dina möbler – sälj det till andra studenter. Använd Facebook, Blocket eller second hand-affären på Campus Valla. Det är smidigare än någonsin.

Vill du också bo som Agnes? Läs mer om området Fjärilen.